КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКИ ТУРИЗАМ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ И ОКОЛИНИ

Термин култура јавља се током 18. века. На почетку је повезиван са етнографијом. Од средине 18. века су предузети покушаји за научно-филозофско обједињавање, даје се сагласност за грађанску употребу. Реч култура је латинског порекла и прво се користила као ознака за активност повезану са обрадом земље. Тај смисаони значај је очуван и до данас , а у широм смислу тумачи се као развој, образовање и духовно усавршавање. Први пут Цицерон објашњава у теоретском смислу термин култура и означава га као духовни развој.

Савремени туризам се развија кроз 19. век у Западној Европи. Појам туризам потиче од француске речи „tour“, што значи обилазак. Класична одређеност за туризам је путовање са циљем одмора и разоноде, забаве, а последњих година овај појам се проширује и једнакозначан је за било која путовања ван радног места или места сталног боравка тј. пребивалишта.

www.gornjimilanovac.org.rs
www.gornjimilanovac.org.rs

Горњи Милановац је веома леп град на јужним падинама Рудника у долини реке Деспотовице. Окружен је планинама и дивном природом која даје могућност за развој све врсте туризма од маршутно- сазнајног до културно- историјског. Клима је умерено- континентална са снежним покривачем у трајању од 80- 120 дана што омогућава развој алпинизма. На подручју општине има више термо-минералних извора од којих су најпознатији: Сврачковачка бања, Брђанска бања, Млаковац и Савини извори. Извори су неуређени, али вода се може користити и лековита је.

www.gornjimilanovac.org.rs
www.gornjimilanovac.org.rs

Горњи Милановац је град са једноиповековном историјом и археолошком експозицијом. Настао је после разарања Рудника у Првом српском устанку, на месту Брусница, око куће Милана Обреновића, брата кнеза Милоша по мајци. Како је Брусница брзо расла, њено становништво подиже ново насеље на месту где се могло ширити. После дугог тражења одлучили су да га подигну на сеоском атару, на месту званом Дивље поље, поред реке Деспотовице. По налогу Милоша Обреновића 1859. године град је преименован у Милановац.

За развој туризма, једне од важнијих привредних грана у овој области, споменици културе прошлости представљају драгоцену компоненту. Као израз и доказ народног стваралаштва и као сведочанство о историјским збивањима и личностима, ова знамења могу се поделити у следеће групе: археолошки споменици и локалитети, архитектонско- ликовни споменици, споменици градске и сеоске архитектуре, историјски споменици и споменици народне револуције.

www.togm.org.rs
www.togm.org.rs
www.togm.org.rs
www.togm.org.rs

На Руднику, на три километара од данашњег насеља, на благој коси Цвијићевог врха, налазе се остаци града,који народ назива Градови .

Wikipedia
Wikipedia

Острвица је мали жупски град, постављен на каменом вису који се усамљен диже на 800м надморске висине и доминира околином. Удаљен је од Рудника око 5 километара.

www.togm.org.rs
www.togm.org.rs

Манастир Враћевшница, са црквом Светог Ђорђа налази се на јужним падинама Рудника, на путу између Горњег Милановца и Крагујевца.

www.togm.org.rs
www.togm.org.rs

Црква брвнара у Такову једна је од најстаријих грађевина ове врсте у Србији. Подигнута је око 1795. године на месту старе из 1724. године.

www.togm.org.rs
www.togm.org.rs

Црква у Брусници је једина грађевина из Старе чаршије. Јован Обреновић је подигао цркву 1836. године. Градитељ је био Настас Стефановић.

Wikipedia
Wikipedia

Црква у Горњем Милановцу је задужбина кнеза Милоша Обреновића. Градња је почела 1860. године, али пошто је стари кнез умро, његов син Михаило завршава цркву 1862. године.

https://dragankaart.wordpress.com
https://dragankaart.wordpress.com

Зграда Окружног суда саграђена је 1854. године. Грађевина је најстарија зграда суда у Србији.

www.togm.org.rs
www.togm.org.rs

Музеј рудничко- таковског краја основан је 1. априла 1994. године као установа која обавља делатност заштите културних добара на територији општине Горњи Милановац. Седиште Музеја је тзв. Брковића кућа у Синђелићевој улици број 7 у Г. Милановцу. У саставу Музеја су и сталне поставке „Други српски устанак и српска револуција 1804 – 1839“ у музеју Другог српског устанка у Такову и „Српска кућа у првој половини XIX века“ у Милошевом конаку у Горњој Црнући.

www.togm.org.rs
www.togm.org.rs

Музеј у Такову се налази у школској згради, задужбини краља Александра Обреновића, па туристи уз музејску поставку, неизоставно обилазе некадашњу школу, чију изградњу је започео краљ Милан, а довршио његов син Александар. У Музеју се чувају бројни музејски експонати посвећени Другом српском устанку. Међу њима најзначајнији су слика „Таковски устанак“ Паје Јовановића, таковски крст и остаци таковског грма.

www.togm.org.rs
www.togm.org.rs

Северозападно од Горњег Милановца у Такову, налази се меморијални комплекс „Таковски грм“. На овом месту је на Цвети, 23. априла 1815. године, донета коначна одлука о подизању II српског устанка и извршен избор Милоша Обреновића за његовог вођу.

www.togm.org.rs
www.togm.org.rs

Спомен- парк Брдо мира је свечано отворен 2. октобра 1962. године, када су Јосип Броз Тито и Леонид Иљич Брежњев открили спомен костурницу црвеноармејаца и партизана палих у борбама за ослобођење Горњег Милановца и Чачка.

www.togm.org.rs
www.togm.org.rs

Кућа српско- норвешког пријатељства, позната и као Норвешка кућа налази се на источном улазу у град са Ибарске магистрале. Саграђена је од дрвета у Норвешкој, према пројекту архитекте Александра Ђокића, пренета у елементима и монтирана на месту где се и данас налази. Својим обликом симболише јединство викиншког брода и српске традиционалне куће. У њој је смештена музејска поставка са експонатима из логора у Норвешкој.

www.togm.org.rs
www.togm.org.rs

Равна гора је висораван која се простире на западним и југозападним обронцима Сувобора. Представља заравњени простор, прекривен бујним ливадама и пашњацима, богат биљним и животињским врстама. Мокра пећина је важна особеност Равне горе. Пећина је усечена у стрму кречњачку стену. Улаз у пећину је широк око 15 метара, а таваница на улазу је висока 4, 5 метара. На таваници изнад улаза налаазе се три мања отвора. Из пећине избија снажан поток, по којем је и пећина добила име. Око 200 метара низводно, лево од потока, два метра од обале избија из кречњачке стене јак извор у нивоу водоскока.

Најпознатији рељефни облик овог краја је Рудник, који је уједно и највећа шумадијска планина. Највиши врх ове веначне планине је Цвијићев врх, који се налази на висини од 1132. метара. Са Великог и Малог Штурца , када су ведри дани, поглед сеже ка северу до Авале, а ка југу до Голије.

Културне манифестације:

– Косидба на Рајцу је туристичка манифестација која се одржава у јулу и симболично представља мобу и свечан завршетак кошења планинских ливада.
– Међународни бијенале уметности минијатуре одржава се од 1998. године. Ликовна колонија “Мина Вукомановић Караџић” од 2004.године. Фестивал кратког филма и филмска колонија “Кратка форма” и друге манифестације.

У Горњем Милановцу се одржава и смотра “Вече под грмом”, одржава се и манифестација аматерског стваралаштва сваке године на Пантелијевдан (9. август) у Такову.

Модератор
Проф. мр Васко Ст. СПАСОВ