ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

На иницијативу Савета Европе у Стразбуру, Европски дан језика слави се сваког 26. септембра почев од 2001. године.
Тим поводом по целој Европи се организују различите активности са децом и за децу, телевизијске радио емисије, часови језика и конференције.
Сви учесници имају пуну слободу у организацији ових активности. Циљ организовања Европског дана језика је информисање јавности о значају учења страних језика, промовисање језичког и културолошког богатства Европе који се мора очувати и развијати. Учење језика у оквиру школе и ван њих је због посла али и задовољства.
Европа је богата језицима – постоји преко 200 европских језика. Више од 36% европских језика су словенски.

Тим поводом основна школа „Таковски устанак” из Такова 26. септембра 2017. године организовала је промоцију језика који се уче у школи. Промоција је била на тргу у Горњем Милановцу од 12 до 14 часова. У организацији су учествовали наставници српског језика Ана Раковић и Славица Петровић, руског Ксенија Радојичић и енглеског Верица Милосављевић и Ивана Милинковић уз подршку ученика VII разреда Сарe Ивановић, Драгутинa Вукашиновићa и VIII разреда Маријe Марковић, Иванe Радојевић, Лукe Вујичићa и Стеванa Јоксићa.

На штанду школе је била приказана презентација о историји српског језика, значају учења енглеског језика и богатству руског. Такође, посетиоцима је било приказано много интересантних чињеница о језицима, а они су могли да учествују у квизу познавања језика и да освоје слатке награде. Продајна изложба је садржала симболе земаља из говорних подручја тих језика. На пример српско говорно подручје је било приказано кроз специјалитете наше кухиње: слатког од вишања, џема од дрењина, бакиног колача, медењака. Први пут код нас, сви посетиоци су могли да упореде обичај пијења чаја код Енглеза и Руса. Неки су уживали уз руске „сушки” и чоколадни сир, а неко је пак дегустирао енглески чајни колач „сконс”. Тако су многи кући однели сувенире који ће их подсећати на овај дан. Некоме су се допале руске матрјошке, код нас познатије као „бабушке”, некоме се више свидео таковски грм, а некоме енглески Биг Бен и Дабл декер.

На крају сви који су желели да са наставницима и ученицима школе у Такову поделе своје утиске, имали су прилику да срцоликим картицама окаче своју поруку на направљено дрво које симболише таковски храст. Са поносом и великим задовољством те поруке ће бити изложене у холу школе, чекајући неко наредно дружење.

Ксенија Радојичић, проф. руског језика

26. септембар 2017.
Горњи Милановац