Takovski osnovci u Ruskom domu

U ponedeljak 29. novembra su se naši osnovci predstavili beogradskoj publici. Povodom Dana majki u Ruskom domu je upriličen koncert i izložba „Stazama naših predaka”.

Ruski dom i savez srpsko-ruskog društvenog dijaloga „КOS” Srbije predstavili su 17 škola širom Srbije od Vranja do Pančeva u kojima se uči ruski jezik i u kojima se neguju srpsko-ruske kulturološke veze.

OŠ „Takovski ustanak” ima dugu tradiciju učenja ruskog jezika, a od 2019. smo se pobratimili sa Školom broj 2 iz Staroduba, Brjnska oblast, Rusija.

Na izložbi „Stazama naših predaka” prikazane su fotografije 17 škola – kako one danas izgledaju, kako su nakada izgledale i fotografiju mesta u kom se škola nalazi. Cilj je promovisti male škole širom Srbije. Ova izložba nas podseća na pretke koji su utabali staze kojima idemo danas i koje su se začele upravo u ovim školama. A od svih predaka najveću ulogu su imale i imaju majke.

Zato su uz izložbu, učenici tih škola su pripremili koncert s temom posvećenoj majkama. U savremene vreme kada treba sačuvati porodicu i prave vrednosti, naši najmlađi su s puno ljubljvi recitovali, pevali i igrali u čast mama.