Totalni diktat u OŠ „Takovski ustanak“ Takovo

Svake godine u aprilu mesecu sprovodi se manifestacija svetskog glasa – Totalni diktat.

Manifestacija promoviše ruski jezik i pismenost, a potekla je od grupe filologa entuzijasta 2003. godine u Nižnjem Novgorodu.

Danas je to akcija koja se održava u celom svetu. Svake godine preko 1000 gradova učestvuje u pisanju onlajn diktata i piše ga preko 200.000 ljudi. Međutim, kako su gramatika i pravopis ruskog jezika složeni, organizatori su svim poklonicima ruskog omogućili da rade TestTrud – test iz ruske kulture.

Ove godine tema diktata i testa je bila posvećena kosmosu i najznačajnijim ruskim naučnicima koji su postavili temelje ruskoj tj. sovjetskoj kosmonautici.

Konstantin Ciklovskiji je bio nastavnik matematike i fizike i veliki naučnik koji je maštao da pokori svemir. Inače kao dečak je ogluveo i tokom naučnih istraživanja je imao specijalne uredjaje koji su puštali zvuke na određenoj frekfenciji tako da je on sve svoje eksperimente vršio na osnovu frekfencija koje je osećao, a nije mogao da čuje. Bio je uzor drugom velikom naučniku Sergeju Koravljovu zahvaljujići kome se prvi čovek obreo u svemiru – Jurij Gagarin.

Ove godine se i naša škola pridružila ovom događaju. S obzirom na situaciju s virusom korona Totalni diktat je umesto u aprilu održan 17. put 17. oktobra 2020.

Naše dve najbolje učenice 8. razreda – Isidora Vesković i Aleksandra Đurović učestvovale u novoj kategoriji #пишемдома, koja je omogućila svim zainteresovanim da test rade od kuće.

Cela manifestacija je sprovedena u saradnji s klubom „Ksenija-ruski jezik” koji je bio koordinator za Čačak.