Дан Победе – 9. мај

За Русију је 9. мај посебан датум. Иако је то дан који цео свет обележава као Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, овај празник је посебан за Русе, јер су они међу народима који су се највише жртвовали за слободу.

У Другом светском рату страдало је између 55 и 85 милиона људи, од тога из СССР-а ком је припадала Русија, страдало је између 26 и 29,5 милиона људи.

Данас, савремена Русија чува сећање наслеђено још из СССР-а, тако што од 2015. године постоји покрет Бесмртни пук. Његов задатак је да сваког 9. маја окупи живе ветеране и потомке палих бораца, који носе фотографије својих предака, а затим да се прошетају улицама својих градова широм Русије и свих градова света у ком живе Руси.

Иако у Србији не постоји ниједна слична манифестација, која чува сећања на пале борце за слободу отаџбине из два Велика рата (1914-1918. и 1941-1945.) ми се данас саосећамо са братским, руским народом, јер смо сами доста страдали у ратовима у 20. веку.

Због тога од срца честитамо празник нашим другарима из Школе број 2 у Стародубу, као и свим житељима Стародуба и целе Русије, са жељом да се оваква трагедија не понови ни Русима, ни Србима.

С Днём Победы, друзья! – Срећан Дан победе над фашизмом!  

Приредила: Ксенија Радојичић, професор руског језика и књижевности